Yammer yrityskäytössä (osa 2): Mobiilikäyttö ja käyttö SharePointista


Yammer yrityskäytössä (osa 2): Mobiilikäyttö ja käyttö SharePointistaYammerin käyttö mobiilisti

Yammeria voidaan käyttää mobiilipäätelaitteen selaimella, tai useimmille mobiilialustoille saatavilla olevalla natiivisovelluksella, eli Yammer-appilla. Käyttö vaatii tietysti pääsyn Yammer.com-osoitteeseen, ja luvituksen käyttäjätunnukselle haluttuun verkostoon (Yammer network). Esimerkiksi suosittu SPYam-verkosto löytyy osoitteesta https://yammer.com/spyam.

Miksi Yammeria sitten ylipäänsä haluaisi käyttää esimerkiksi kännykällä? Itselleni Yammer tarjoaa kanavan yrityksen ja sen osaajien fiilikseen, pulssiin ja kulttuuriin. Yammer kannustaa avoimempaan viestintään ja tiedon jakamiseen – eikä samalla ärsytä samalla tavoin kuin nippu sähköposteja. Toimiakseen kännykällä, Yammer vaatii kuitenkin aktiivisen yhteisön – yhden käyttäjän huhuilut Yammerissa eivät kanna pitkälle, ja lopulta palvelu jää pölyttymään.

Tuetut päätelaitteet ja ominaisuudet

Yammer tukee seuraavia mobiilipäätelaitteita:

Päätelaite

Natiivi app

Selainkäyttö

iPhone: iOS 6.0+

Lataa

Tuettu

iPad: iOS 6.0+

Lataa

Tuettu

Android: 1.6+

Lataa

Tuettu

Windows Phone: Windows Phone 7.5 ja 8.0

Lataa

Tuettu

Windows: Windows XP, Vista, 7, 8 ja 8.1

(Adobe AIR vaaditaan)

Lataa*

Tuettu: IE7+, Firefox, Chrome, Safari

Windows RT

Lataa**

Tuettu

RIM Blackberry: 4.2+

Lataa

N/A

Apple OS X: 10.5+

Lataa***

Tuettu: Safari ja muut yleiset selaimet

* Windowsille aiemmin saatavilla ollut natiivi sovellus on jakelussa 15. huhtikuuta 2014 asti. Sen jälkeen sovellusta ei enää voi käyttää (Lähde). Windowsille on nyt saatavilla uudempi Windows Desktop Notifier.

** Windows RT:lle (ja myös Windowsille) saatavilla oleva Yammer App, jota jaellaan Storen kautta, ei käytännössä toimi. Palautteiden perusteella (pisteet 2,7/5) pääosa toiminnoista puuttuu, ja viestit eivät välity Yammer-verkostoon asti.

*** Apple OS X:lle oli aiemmin saatavilla natiivi Yammer-app (joka toimi Adobe AIRin päällä, kuten nykyinen Windows-versiokin) mutta se näyttää poistuneen virallisesta jakelusta. Scuttlebutt Pro on usein käytetty Yammer-app OS X:lle.

Tekniset vaatimukset: Tietoliikennevaatimukset

Yammerin käyttö millä tahansa päätelaitteella edellyttää HTTP ja HTTPS-liikenteellä (80/TCP, 443/TCP) pääsyn seuraaviin URLeihin:

  • *.amazonws.com
  • *.cloudfront.net
  • *.cotssl.net
  • *.edgekey.net
  • *.yammer.com (tai 204.152.18.0/23 –osoitealue)

Yammer välittää erilaiset notifikaatiot tarvittaessa sähköpostilla, jolloin lähettäjäksi kannattaa sähköpostipalvelimella sallia viestit domainista *.yammer.com. Tarvittaessa Yammer-viestintä voidaan hoitaa tekstiviesteinä, jolloin Suomeen tulevat viestit kulkevat numeron +41 79 807 0301 kautta.

Käyttö puhelimella

Yammerin käyttö puhelimella on luontevinta omalla sovelluksella, jos sellainen on puhelimen käyttöjärjestelmään saatavilla.

 

Käyttö tabletilla

Otan esimerkkinä Yammerin käytön iPadilla. Natiivi iOS-app löytyy Yammerille omasta App Storesta. Yammer-app on ilmainen, ja vaatii vähintään iOS-version 6.0.

 

image

Asennuksen jälkeen iPadin työpöydällä on Yammer-ikoni, joka näyttää myös Yammer-verkostojen lukemattomien status-päivitysten määrän.

image

Sovelluksen käyttö on lähes identtistä selainsovelluksen kanssa. Vasemmalla on hieman vähemmän valintoja, ja tuettuina on verkostojen vaihto (gear-ikonin kautta), kyseisen verkoston ryhmät, saapuneet yksityisviestit (Inbox) ja suosituimmat keskustelut. Uutisvirta vie pääosan näkymästä ja pinta-alasta.

image

Verkoston vaihto on helppoa alareunan gear-ikonin kautta.

image

Profiilitiedot päivittyvät mallikkaasti, jos käyttäjä on oman Yammer-tunnuksen profiilitiedot täyttänyt.

image

Uuden viestin lähettäminen Yammerin uutisvirtaan on selkeää ja helppoa. Viestiin voi liittää taggauksen työkavereista ja valokuvia.

image

Tärkeimmät huomioitavat tapahtumat on koottu yhteen vasemman yläkulman hälytyskello-ikonin alle.

image

Käyttö SharePointista: SharePoint Online ja SharePoint Server 2013

Yammer voidaan liittää (toistaiseksi) kevyesti osaksi SharePointia, oli kyseessä SharePoint Online (joka on osa Office 365-palvelutarjoomaa) tai yrityksen oma SharePoint Server 2013. Myös aiempi SharePoint Server 2010 on tuettu.

Ajatuksena on käyttää Yammeria siihen missä se on paras – tiedon välitykseen ja viestintään. Samalla SharePointin nykyiset sosiaaliset ominaisuudet kuten keskustelupalsta ja Personal Site (My Site) voidaan jättää käyttöön täydentämään Yammeria.

Yksinkertaisin tapa on käyttää Yammerin toteuttamaa SharePoint-appia, joka upottaa Yammer-feedin näkyviin osaksi SharePoint-sivusisältöä. Appin voi ladata täältä. SharePoint Onlineen appin asentaminen ei vaadi alustavia toimenpiteitä, kun taas SharePoint Server 2013-versioon täytyy ensin konfiguroida SharePoint Apps-infrastruktuuri kuntoon. Tämä vaatii jonkin verran infratyötä – tarkat ohjeet löydät täältä. Aiempaan SharePoint Server 2010:iin, joka ei tue appseja, voit ladata asennuspaketin täältä.

Kun Yammer-app on asennettu SharePointiin, voidaan sivusisältöön valita mitä sisältöä Yammerista näytetään.

image

Group Feed näyttää yhden Yammer-ryhmän sisältöä. Ryhmä kuuluu Yammer-verkostoon, eli tällä voidaan nostaa esimerkiksi yksittäisen projektin tietovirtaa osaksi SharePoint-projektisivua. Home feed näyttää yrityksen Yammer-feedin sisällön sellaisenaan. Comment feed näyttää sen hetkisen SharePoint-sivun keskustelun.

SharePoint Online tukee myös mahdollisuutta ottaa Yammer laajemmin käyttöön, syrjäyttämällä SharePointin oman Newsfeed-toiminnallisuuden Yammerilla. Asetuksen voi kytkeä käyttöön SharePoint Online Admin Centeristä, kohdasta Settings:

image

Tämä asetus vaihtaa yläreunan Newsfeed-linkin tilalle Yammer-linkin. Vanhat Newsfeedit ovat edelleen käytössä, mutta käyttäjät eivät voi postata viestejä muille käyttäjille Newsfeedin kautta.

 

Lue Yammer-juttusarjan artikkelit:Twitter: @jussiroine