Yammer yrityskäytössä (osa 5): Räätälöinti ja omat toteutukset


Yammer yrityskäytössä (osa 5): Räätälöinti ja omat toteutukset



Yammer-räätälöinnin perusteet

Yammeriin voidaan toteuttaa omia appseja, jotka voidaan julkaista omalle verkostolle (Network), tai laittaa jakeluun Yammerin omaan kauppapaikkaan, App Directoryyn. Lisäksi Yammeriin on tarjolla oma REST-pohjainen rajapinta, jolla Yammeriin voidaan tuottaa sisältöä tai integroida Yammer-sisältöä muihin järjestelmiin.

REST-rajapinnat

REST on lyhenne sanoista Representational Stateful Transfer, ja tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan HTTP-protokollalla tapahtuvia kutsuja web-palvelurajapintoihin. Yammer tarjoaa seuraavat REST-rajapinnat kehittäjien käyttöön:

https://www.yammer.com/api/v1/messages.json Kaikki julkiset viestit verkostosta (“All”)
https://www.yammer.com/api/v1/messages/my_feed.json Käyttäjän feedi, valinnan mukaan (Top/Following)
https://www.yammer.com/api/v1/messages/algo.json Käyttäjän top-feedi
https://www.yammer.com/api/v1/messages/following.json Käyttäjän Following-feedi
https://www.yammer.com/api/v1/messages/sent.json Kaikki käyttäjän lähettämät viestit
https://www.yammer.com/api/v1/messages/private.json Kaikki käyttäjät saamat privaattiviestit
https://www.yammer.com/api/v1/messages/received.json Kaikki käyttäjän saamat viestit

Rajapinnat palauttavat datan JSON-formaatissa, joten kutsumalla esimerkiksi messages.json rajapintaa selaimella saadaan seuraava sisältö:

image

Tämän datan voi heittää JSON-parseriin, joka löytyy nykyään Visual Studio 2013:sta mutta myös vaikkapa osoitteesta http://jsonviewer.stack.hu:

image

Yammerin REST-rajapintojen avulla voidaan siis tehdä yksinkertaisia kutsuja Yammer.com-palveluun, itse valitulla ohjelmointikielellä.

Yammer SDK

Rajapintojen lisäksi Yammer tarjoaa omaa sovelluskehityskittiään (SDK, Software Development Kit). Se on saatavilla tällä hetkellä JavaScript, Ruby ja Python-kielille, eli esimerkiksi natiivia .NET SDK:tä ei toistaiseksi ole. JavaScript SDK:n käyttö on helppoa mutta karua: Riittää, kun linkität platform_js_sdk.js –tiedoston Yammerin sivuilta omaan HTML-sivuusi ja alat käskyttämään Yammeria erilaisten funktioiden kautta. Valmisfunktioita on muutama, esimerkiksi käyttäjän sisäänkirjautumista varten. Sen jälkeen JavaScriptillä voidaan kutsua Yammerin REST-rajapintoja.

SDK:n kuvaus löytyy täältä.

Oman appsin toteutus

Oman Yammer-appsin toteutus on itseasiassa melko yksinkertaista, kunhan yritys-erehdys-menetelmällä pääsee ensin alkuun rajapintojen kutsuissa. Tässä esimerkkinä simppeli ASP.NET-sivu, joka kutsuu Yammerin rajapintoja JavaScript SDK:n avulla:

Sovellus rekisteröidään ensin Yammeriin ja sovelluksesta esitellään perusasiat:

image

image

Tämän jälkeen Yammer generoi oman ID:n, jota käytetään parametrina aina kun JavaScript-pohjaista SDK:ta käytetään:

<script type=”text/javascript” data-app-id=”YOUR-APP-CLIENT-ID” src=”https://assets.yammer.com/assets/platform_js_sdk.js”></script>

Ja sen jälkeen REST-rajapinnoilla voidaan hakea tai lähettää Yammeriin tietoa. Tässä esimerkki siitä, kun omasta appsista on postattu Yammer-feediin sisältöä:

image

Yhteenveto

Yammer tarjoaa melko helpon REST-rajapinnan palvelun integroimiseksi muihin järjestelmiin, tai muista järjestelmistä palveluun viestimiseksi. Lisäksi JavaScript-pohjainen kehityskitti helpottaa alkuun pääsyssä. Tyypillinen räätälöintitarve voisikin olla yrityksen taustajärjestelmästä tapahtuvien viestien tai notifikaatioiden välitys Yammeriin silloin, kun halutaan nostaa esiin liiketoimintaprosessissa tapahtunut aktiviteetti. Yksinkertaisimmillaan Yammer voidaan integroida pelkällä JavaScript-kutsulla mihin tahansa HTML-sivuun.

 

Lue Yammer-juttusarjan artikkelit:



Twitter: @jussiroine