Yllätysprojektin taklaus Malagassa

Läppäri


Yllätysprojektin taklaus MalagassaJokainen pidempään IT-alalla työskennellyt konsultti ja projektipäällikkö tietää sen tunteen kun sinut vedetään mukaan jo käynnissä olevaan hankkeeseen. Saat valmiiksi annettuna aikataulun, hankkeen laajuuden ja aika usein myös budjetin, eli sen kuuluisan projektihallinnan kolmion.

Tämä kävi myös etäviikolla Malagassa, eli ei mitään uutta taivaan alla, samaa perustyötä, ympäristö vain hieman erilainen, mutta sillä ei ole vaikutusta projektiin.

Aikataulu edessä olevaan työmäärään nähden oli hieman kireä, mutta ympärillä loistava tiimi teknologiaosaamista, joten haaste voitiin ottaa vastaan. Skoopin kertaaminen porukalla, päivittäisen työmäärän laskeminen ja jakaminen tiimin jäsenten kesken meni kohtuullisella vaivalla. Pientä nikottelua kokonaisuuden laajuus toki aiheutti ja ensimmäisen sprintin laajuutta iteroimme hetken, mutta yhdessä totesimme, että homma on tehtävissä. Toki projekti tiukalla aikataululla ja laajalla skoopilla, rajallisella budjetilla vaatii kurinalaisuutta ja tiukkaa projektin johtamista.

Päädyimme toteuttamaan hankeen agilisti, toteuttamaan scrummimaisesti päivittäisiä sprinttejä. Projektikokonaisuuden kannalta päivittäisen sprinttikokouksen ajankohta valikoitui aamuun, aamupalan yhteyteen. Yhdessä kertasimme aina päivittäiset tehtävät ja sovimme, kenellä on päivän sprintistä vetovastuu. Tämä ihan vain siitä syystä, että meillä kaikilla oli myös muita hankkeita tehtävänä.

Tällä kertaa projektin jaettu omistajuus ja jaettu vastuu oli toimiva käytäntö. Tyypillisestihän jaettu vastuu aiheuttaa vain kaaosta, hanskojen tipahtelua, pallon pomppimista ja mitä näitä kliseitä nyt taas onkaan. Kun koko tiimi normaalista poiketen oli fyysisestikin samassa paikassa, tuen saaminen ja sparrailu sprintin läpiviennistä oli helppoa ja muutokset nopeita. Emme myöskään lähteneet nostamaan projektiin backlogista uusia ominaisuuksia, vaan pidättäydyimme projektin alkuperäisessä skoopissa.

Näin torstaina voimme jo todeta, että pystymme toteuttamaan projektin hieman alkuperäistä aikataulua nopeammin, sen täydessä laajuudessa ja budjetissa.

Ai mikä projekti oli kyseessä? Edellisen ryhmän jättämien 84 kananmunan käyttäminen viikon aikana tietenkin.

 Director, Technology Services. Lauralla on vankka kokemus vaativista käyttöönotto-, migraatio- ja infra-projekteista. Lauran kiinnostuksen kohteita ovat palvelukehitys, toimitapojen ja sulavien prosessien kehittäminen.